Salpausselkä Geopark – Veden muovaama maisema

Tänään pääsin juomaan juhlakahveja Salpausselkä Geoparkin toiminnanjohtaja Kati Komulaisen kanssa. Yritykseni ja sitä kautta minut on valittu Salpausselkä Geoparkin partneriksi.

Mitä ovat Geoparkit?

Salpausselkä Geopark on ehdolla UNESCO Global Geopark kohteeksi. Alueemme olisi siis yksi merkittävistä maailman kohteista myös tätä kautta. ”Oman Geoparkimme” sivuilla Geoparkeista kerrotaan seuraavasti: ”Geopark on yhtenäinen maantieteellinen alue, joka sisältää kansainvälisesti merkittäviä geologisia kohteita. Geopark kertoo maiseman syntytarinaa ja nostaa esille alueen kohteita sekä paikallisia tuotteita ja palveluita.”

Yksi Geoparkien tehtävä on edistää alueensa kestävää matkailua ja siihen liittyvää elinkeinotoimintaa. Kestävä kehitys on lähellä sydäntäni. Toki ison määritteen edessä ymmärrän oman pienuuteni ja rajoitteeni. Yritystoiminnassani teen joka tapauksessa sellaisia ratkaisuja, jotka edistävät kestävän kehityksen teemoja. Näitä ovat esimerkiksi pestävien astioiden käyttö sekä kestävän kehityksen teemojen pitäminen esillä viestinnässäni. Myös valinta hakea Salpausselkä Geoparkin partner -statusta on yksi kestävän kehityksen mukainen arvovalinta.

Olennainen osa geopark-toimintaa on yhteistyö alueen yritysten, yhdistysten ja muiden toimijoiden kanssa. Yritykset ja yhteisöt voivat hakea Salpausselkä Geopark -yhteistyökumppaneiksi ja mm. hyödyntää geopark-logoa toiminnassaan. (Lähde: Salpausselkä Geoparkin sivusto.) Olen iloinen päästessäni hienojen alueella toimivien yritysten seuraan. Toivon yhteistyön kantavan hedelmää niin yritysten toiminnan kuin luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen osalta.

Lahti sateen ja auringon rajalla.

Veden muovaama maisema

Paitsi yritysyhteistyö, myös kestävään kehitykseen kasvattaminen on tärkeä tehtävä kaikilla Geoparkeilla. Salpausselkä Geopark onkin kunnostautunut kasvattamistehtävässä monin eri tavoin. Kasvattaminen ei koske pelkästään esimerkiksi kouluyhteistyötä, vaan myös tavallisten kansalaisten ohjaaminen ja opastaminen on kasvatustehtävän täyttämistä. Yksi hyvä esimerkki kansalaisten saamasta hyödystä on Salpausselkä Geopark kohdeopas. Se sisältää 32 kohteen opastustiedot sekä kolmen pitkän reitin kuvauksen. Samassa saa pienen maistiaisen jääkauden muovaaman reunamuodostelmamme eli Salpausselän maisemista.

Vielä lopuksi lainaus Salpausselkä Geoparkin sivulta: ”Kuudesta päijäthämäläisestä kunnasta koostuva Salpausselkä Geopark kertoo Suomen tunnetuimman, ainutlaatuisen geologisen kokonaisuuden tarinan. Ensimmäinen ja toinen Salpausselkä ulottuvat poikki koko eteläisen Suomen, mutta Lahden seudulla Salpausselät ovat korkeimmillaan ja näyttävimmillään. Niihin liittyy täällä kansainvälisesti arvokkaita harjuja, kuten maisemiltaan upeat Kelvenne ja Pulkkilanharju Päijänteen kansallispuistossa.”

Olkaamme ylpeitä puhtaasta ja kauniista luonnostamme ja pitäkäämme siitä yhdessä hyvää huolta!