Yhteistyö Metsähallituksen kanssa

Minulla on ilo kertoa, että olen päässyt yhteistyöhön Metsähallituksen kanssa!

Yhteistyön tavoitteena on sopimuksen mukaan matkailun kestävyyden edistäminen ja viestinnän laadun varmistaminen liittyen Päijänteen, Repoveden ja Salamajärven kansallispuistoihin, Paistjärven suojelualueeseen, Evon retkeilyalueeseen, Peuran polkuun (Lestijärven seutu), Kevon luonnonpuistoon sekä Kaldoaivin ja Paistunturin erämaa-alueisiin Utsjoella. Lisäksi yhteistyöllä tavoitellaan sopimuskumppanien sekä sopimusalueiden tunnettuuden ja vetovoimaisuuden lisäämistä. Yhteistyön tavoitteena on myös edistää sopimuskumppaneiden vastuullista toimintaa ja palvella yhteisiä asiakkaita laadukkaasti. Tarjoan Stimilonin kautta ohjelmapalveluja, työnohjausta ja luonto-ohjausta (mm. retkiä, vaelluksia) sekä tilauksesta ruokapalveluja em. luontokohteissa.

Päijänteen kansallispuisto, Paistjärven suojelualue sekä Evon retkeilyalue

Päijänteen kansallispuisto hurmaa harjuillaan ja puhtaalla vesistöllään. Se tarjoaa erittäin monipuolisen harrastus- ja retkeilymahdollisuuden. Salpausselän harjut ovat parhaimmillaan sekä maalla että vesiltä koettuna. Ei ihme, että Salpausselkä Geopark on saanut kansainvälisen Unescon tunnustuksen (julkistettu, jaetaan keväällä 2022).

Paistjärven suojelualue on pieni alue, jolla on puhtoisia järviä, näyttäviä harjuja havumetsineen ja lettorämeitä. Paistjärven kirkkaat järvet ja pitkälti rakentamattomat rannat ovat arvokas osa valtakunnallista rantojensuojeluohjelmaa. Tutustumisen arvoisia ovat mm. Pirunkirkko ja Ketturiutta.

Evon retkeilyalue on monelle Etelä-Suomen retkeilijälle tuttu. Helposti saavutettavissa olevat alueet houkuttelevat niin liikkujia kuin kalastajiakin. Evolla voi myös nähdä majavien elinympäristöjä, tutustua kulotuksen ja metsänkäytön historiaan sekä tarkkasilmäinen kulkija voi löytää vanhojen hiilimiilujen pohjia. Evon metsäkampus tarjoaa korkeatasoisia metsäopintoja sekä luonnonläheisiä retkeilypalveluja.

Repoveden ja Salamajärven kansallispuistot sekä Peuran polku

Repoveden kansallispuisto on monimuotoinen ja silmiä hivelevä helmi Kymenlaaksossa. Kansallispuisto sijaitsee sekä Keski-Suomen graniitin että Viipurin harvinaisen rapakiven alueilla. Vanhat metsät antavat suojan monille eläinlajeille ja korkeuserot haastavat liikunnaniloista kulkijaa sopivalla tavalla. Alueen varauskotia voi nyt verkossa. Kotien varauksista ja peruutuksista vastaa Tervarumpu (p. +358 400 718 248 tai info(at)tervarumpu.fi).

Salamajärven kansallispuistoa ja koko Peuran polkua voisi kuvata sanaparilla ”Pikkulappi”. Vantterat metsäpeurat ovat lisääntyneet hyvin alueella. Kuten alueen esitteessä sanotaan: Kivikkoiset kankaat, laajat suot ja monipuoliset reitit tarjoavat unohtumattomia eräkokemuksia. Alueen yrittäjänä toimii Koirasalmen luontotupa ja kahvila, josta voi mm. vuokrata välineitä ja saada muitakin palveluja.

Pohjoisin Lappi

Kevon luonnonpuistossa voi kokea Lapin luonnon jylhimmillään. Se on perustettu erityisesti luonnonsuojelua ja tutkimusta varten. Kevon luonnonpuiston alue on myös poronhoitoaluetta, joka kuuluu Paistunturin paliskuntaan. Retkeilijän on hyvä ottaa tämä huomioon ja tutustua erityisen huolella Kevon sääntöihin. Luonnonpuistoissa liikkuminen on sallittu vain merkittyjä reittejä pitkin.

Paistunturin erämaa-alue on laaja ja yhtenäinen erämaa Pohjois-Lapissa. Kevo – Suomen suurin luonnonpuisto – jakaa Paistunturin erämaa-alueen kahtia. Alueelle voi tehdä helppoja päiväretkiä sekä varsin vaativia vaelluksia. Päiväretkilläkin on hyvä ottaa huomioon pohjoiselle tyypilliset äkilliset säämuutokset sekä tunturialueen vaativuus.

Kaldoaivin erämaa on Suomen laajin erämaa-alue. On hyvä huomioida, että alue jatkuu myös Norjan puolelle. Alue on kokeneelle vaeltajalle antoisa retkikohde, aloittelevan retkeilijän kannattaa tutustua alueeseen kokeneemman kulkijan seurassa. Utsjoen ja Nuorgamin matkailuyrittäjät tarjoavat sekä palveluja että laajan osaamisensa käyttöön. Itse voin suositella Kaldoaivin Metsähallituksen sivuilta löytyvien yhteystyötahojen lisäksi lämpimästi Aurora Holidaysin palveluja.

Paistunturin erämaan näkymiä